forsasfiske

Senaste inläggen

Av nicklas forsgren - 10 december 2010 03:00

Stensjöområdet, detta ställe med svåra men stora rödingar och öringar. Fisket här är lurigt och det är inte bara att fara hit och plocka upp en matbit. Plantering av fisk har inte skett på ett par år vad jag vet men det är inget som är negativt då det finns så fin stam av både lekande öring och röding av mycket fin kondition. Här har min far skådat den största röding han någonsin sett som lite surt vek av vid fötterna och inte ville hugga på hans drag. En bra bit över halvmetern var den rackarn. Det är många gånger man åkt hem tomhänt härifrån fast man sett fisk vakat och cirkulerat runt stället där man stått.

Till fisket då.

Åkte upp i gryningen och tänkte prova öringen i tjärnarna runtomkring, inte ett fotspår på någon tjärn var det, inte en fisk heller fast jag letade febrilt i alla vikar.

  

kall men fin dag..


Efter att öringen lyset med sin frånvaro tog jag bilen till Stora Stensjön och mötte kortkontrollanten Alf N efter vägen. Lite fiskesnack och prat om dom stora som simmar i sjön är oundvikligt, även han berättade om mötet med dom stora mytomspunna rödingarna. Taggad till tårna traskade jag ut på sjön och provade vid en djupkant, första hålet gav inget resultat och jag flyttade mig 10 meter närmare djupet. Fortfarande gick det bra att kikmeta pga av det klara vattnet i sjön. Ligger och stirrar ner i hålet i 10 minuter utan resultat sedan kollar jag upp och planerar nästa hål. När jag senare tittar ner i hålet igen så är det en röding som suger på maggoten och drar försiktigt iväg i seidled, ett kort mothugg och den sitter. den kämpar på bra och tänkte inte ge upp i första taget, men den får tillslut se sig besegrad.

  

en röding lika röd som mössan!!! vackra fenor och fin kondition..


Tyvärr så drog den inte ner vågen under kilostrecket men nära var det, tyvärr så leder rödingkungen Lantz på 1.1kg i år!!!

Eftersom jag landade sent på sjön, ca 13:30 så kom mörkret snabbt krypande, det i samband med kylan en hel dag gjorde besöket på denna sjö kort. Provade lite till men inte ett liv. Anmärkningsvärt var att det inte syntes till ett annat hål på dom "klassiska" ställen, lite folk som fiskat alltså, kanske är kortet för dyrt om man inte vet vart man ska fiska!? Det borde innebära ett mycket bra fiske om ett tag..

  

dagens fångst som kommer att hamna som rökt på julbordet!!

ANNONS
Av nicklas forsgren - 4 december 2010 23:15

Lördagen 27 november fick bli säsongens sista havsöringsfiske. I iskyla och kraftig blåst så frös både rullar och beten ihop totalt...

  

en fluga som definitivt sett varmare dagar!!!


Fisket var trögt och kraftig pålansvind gjorde att grejerna flöt med dåligt och fisken gick inte att skymta i vågorna. Aborrfiskaren Johan hade en på men et var allt vi orkae med enna tur. Mycket kaffe gick åt för att hålla oss varma..

  

bland bovar och banditer i Bergeforsen..


-12 grader och vin gjore denna tur kort, ca 3 timmar..


Julbordspimpel stod på schemat lördag 4 december. Jag, Tossen och Torbjörn drog upp i skogen med glögg, whiskey och öl. Det blev mycket av den varma drycken i våra kroppar.

  

en vanlig syn denna dag, Tossen gick runt och småmyste med dryck och Torbjörn pratade i mobilen. Torbjörn hade även en fisk som tokhögg och han svarade med ett mothugg så linan small av. Tvärstopp var det på den fisken!!!


  


Själv så drog jag upp en liten men naggande god röding och hade även någon känning till. Torbjörn fick även ett par 7cm rödingar som bevisar att leken fungerar utomordentligt i sjön, självklart åkte dom snabbt ner i sjön igen.

Sen blev det bastu och julbord med jobbet. En ypperlig dag!!!

ANNONS
Av nicklas forsgren - 24 november 2010 15:15

Har surrat om att prova denna sjö i 3 år men har av olika skäl aldrig blivit läge för det. Så nu var det äntligen dags. Jag, farsan och Mattias Lantz skulle göra denna dag fulländad, tänkte vi. Klockan 06:15 rullade bilen iväg mot oprövade rödingar. -11 grader och snö som dinglar ner från himlen. Bra förutsättningar!!!

Framme vid sjön så ser vi att den är större än vi trott och vi provborrar på några ställen. Det är inte speciellt djupt i viken där vi kommer ner men jag lyckas fånga dagens första röding och det sker nästan på en gång.. Därmed var ribban lagd på denna resa, upp till bevis för övriga kombatanter denna dag...

  

dagens första tog på en minibalansare med blink...


Närmaste 2 timmarna var rätt trista, stark vind, kallt och snöfall, inte ett napp heller. Vi förflyttar oss längre bort på sjön och borrar nära land och vips så har resans enarmade bandit Lantz (nyligen axelopererad) landat en röding med springtekniken..

  

tror rödingen hade problem med nacken denna dag..


Den äldsta personen på resan hade en trög start men efter ett par timmar började han dra fisk, och som han gjorde de!!! Han drog aborre i varje hål han provade och började genast tjata om att det var antalet som räknades och inte storlek/art..

Då dagen närmar sig slutet och kropparna börjar klaga på kylan så fiskar vi oss mot bilen. I det sista hålet vi provar så drar farsan 2 rödingar på raken och resan hem skulle bli jobbig konstaterade vi övriga. Men som man bäddar får man ligga har jag hört:)


  


4 röding och 10-12 aborrar blev dagens facit och alla dom bjässar vi var ute efter simmar lugnt kvar och äter sig större och fetare...Av nicklas forsgren - 20 november 2010 12:30

Det var en isfylld båt som jag och Magnus Bjuren mötte vid Indalsälvens strand, lägg där till att den var täckt med 2 dm snö och termometern låg på -3 grader. Det tog nog 30 min innan vi skottat ur både is och snö och kunde komma ut på älven. Det var dom stora havsöringarna som stod på schemat idag. Den första timmen såg vi lite fisk men ingen som ville hugga på våra grejer. Ett platsbyte och betebyte gav resultat för min del, men det var inte den grova havsöring som vi hade hoppats på, en harr hade tagit ett grepp runt min mask.

  

en liten harr som snabbt fick återvända till älven efter avkrokning.


Vinden som låg på gjorde inte båtresan bekvämare så lunchen som var nedpackad åkte fort fram. Varm Gulaschsoppa och bullens pilsnerkorv fick värma magen denna dag. Efter maten så testar vi ett nytt ställe och där var det lite aktivitet på fisken iaf. Bjuren kör med stillaliggande bottenmete och vips så har han en fin stekpannebit i håven. Äntligen en öring!!

  

En koncentrerad Bjuren som letar fisk..


Själv provade jag bombarda sänke med fluga för första gången och lite självsäkert säger jag att jag ska ta en kilosbit ute på djupet. 10 meter hinner flugan driva innan fisken suger i sig flugan, kanske låg den på kilot, kanske låg den strax under, svaret får vi aldrig veta eftersom den släppte efter en kort drill.

Typiskt mitt höstfiske i år men förhoppningarna steg efter att ha känt en fisk.

Nu till det roliga, jag drog iväg ett kast nära land där strömfåran svänger utåt igen, låter flugan driva med strömmen och smårycker lite med spötoppen.

2 snabba knyckningar i spöt och det kändes absolut som en fisk, kort därefter böjs pöt rejält och gungningarna skvallrar om att det är en fin fisk på! Den står och tjurar vid botten och vägrar följa med in. Tillslut så måste jag pumpa in fisken mot båten och den följer med snällt för att sedan vända och rusa ner mot botten igen. Pulsen stiger och jag har nog aldrig haft en större fisk på kroken på zon 3 någon gång. Pumpar in den mot båten igen och denna gång får vi en skymt av en blank bred sida under ytan som vänder utåt igen och spärren på rullen får göra sitt. Lika plötsligt som det hugg lika plötsligt tvärsläpper den!!! Det går verkligen troll i mina grejor denna höst. FFAAAANNN..

En kort stunds beklagande sen byter Bjuren till fluga oxå, bara ett par kast senare har han några känningar men dom är verkligen trög idag. Mörkret kommer allt närmare och när jag fiskare bort både bombarda och fluga så satsar jag på dragfiske den sista timmen, allt för att slippa knyta så mycket med kalla fingrar.

Det ger resultat och Bjuren håvar in en fin matbit till mig oxå, lyckades tillslut få en fisk denna resa iaf.

  

Efter mycket slit så fick jag en fisk...


Facit denna dag blev en varsin öring och några tapp och napp, nu får båten vila tills vårfisket drar igång på allvar..


/Hej

Av nicklas forsgren - 16 november 2010 21:45

Det var lite kontrast att kliva ur bilen i 1.5dm snö och -5 grader när man för 4 dagar sedan snorklade med världens alla möjliga fiskar i +28 gradigt havsvatten i Thailand.


  

denna härliga soluppgång mötte oss när vi äntrade sjön..


Denna gång lyckades jag och farsan hitta fisken på dom 2 första hålen vi borrade. Isen låg denna dag på stadiga 17cm med ett snölager på 1.5dm täckt över sig. Det dröjde ca 5 minuter innan vi lyckades locka fisk till hålet och som vanligt är det farsan som känner första fisken, den var väldigt försiktig och var bara och nosade på betet, en halvstor minibalansare. På min rödingpirk var det svalt värre. Byte av grejer till mikrobalansare gav resultat på en gång och farsgubben rycker upp dagens 1:a röda härlighet...


  

nöjd och stolt med vinterns första catch..


Medans fotografen springer runt och letar vinklar så kollar vi ner till hålet och ser att farsans lina dragit iväg långt åt vänster, mer fisk är på plats!!!

Fort ner med kameran och i med grejerna i vattnet.

Jag vevar upp några varv efter att ha känt botten och hinner bara "darra" 2 ggr innan det försiktigt rycker till i spötoppen sen blir det lugnt, spänd förväntan sen drar linan iväg i sidled, jag sänker spötoppen för att sedan svara med ett mothugg, den sprattlar och kämpar och slirbromsen får jobba ett par gånger innan fisken släpper. Det går verkligen troll i mina grejer just nu!!!


  

vädret var det inget fel på denna dag den 16:e november.. UNDERBART


Efter den starten så tappar vi bort fisken och beger oss till nästa ställe som ser lockande ut. Ner med borren och varsit hål blir snabbt borrat, 5 min utan hugg och vi blickar ut i solen efter ytterligare alternativ att utforska. Farsan ska precis byta ställe när det rycker till försiktigt i spötoppen, upp och kolla maggot sen ner igen, exakt samma grej på denna fisk, väldigt försiktigt drar den iväg i sidled. En tålmodig väntan på det rätta ögonblicket sen kommer mothugget och fisken sitter där. Nu ligger jag under med 2-0!!icke bra men det är en sån härlig dag att det skiter jag i ...

Plötsligt så darrar det till på mitt spö igen, denna gång tog jag det lugnt och kunde med lite hjälp landa en fin röding, var väldiga problem att få den med huvudet upp genom hålet, får skylla på ovana så här tidigt på säsongen.

  

dagens fångst glassar sig i solens sken


Efter denna fisk har klockan slagit 11:00 och sjön tvärdör, inte ett hugg och vi letar frenetiskt efter fisken igen men hittar inte ett liv resten av dagen.

Så var vinterfisket igång på riktigt igen och kommande månad ska nog kunna ge fina fångster av det röda guldet...


  

spår efter ett desperat försök att hitta fisk på andra sidan sjön, men tydligen så var det inte grönare på den sidan sjön idag heller.

Väldigt försiktiga fiskar idag som mest sög lite på maggoten och inte tokhugg, men 3 landade och några känningar får räknas som godkänt tycker jag..


nu är det vinter igen.


tjohooo

Av nicklas forsgren - 28 oktober 2010 00:15

Dagen då jag skulle visa farsan hur man fiskar havsöring. Gick inte riktigt som jag planerat! Kanske var jag redan i Thailand denna dag då ingenting fungerade eller så har trollen smugit sig in i mina grejer. Planen för dagen var egentligen en båt på zon 2 men något företag hade bokat upp hela 2:an så vi fick nöja oss med landfiske på 1:an. Disigt som attan när vi kom fram och det är sällan bra, diset låg kvar långt in på förmiddagen. Detta var första besöket på 1:an för våran del när det gäller öringen och det är väl det som jag får skylla på. Farsan öppnar med en öring nästan på en gång på pricken kilot, tagen på en orange wobbler.

  

denna fisk var dagen största landade och vågen visade 1.1kg


På gränsen mot 2:an var det en jäkla aktivitet på fisken med blandade storlekar, såg fisk som garanterat var över 2pannor. Dessa vak som gäckade oss höll på i flertalet timmar och hela draglådan provades. Vi kastade ovanför, nedanför, bortom, framför och mitt i vaken utan som helst tillstymmelse till intresse från fisken, flugspöt fick göra sitt oxå. Efter kaffepausen som följde sa jag att nu går jag upp till övre gränsen och kör på djupet, där tänker ja ta en 3kilos. På 2:A kastet så hugger det till rejält och fisken släpper sig i den starka strömmen, den bara försvinner neröver älven och jag sätter fart efter stranden, farsan går efter håven. När jag har fått in ett par meter på den så visar den sig uppe vid ytan och den är stor! Den vänder ner på djupet igen och måste ha skrapat mot en sten eller något liknande för sen går den rakt upp och plaskar till med en STOR stjärtfena i ytan och sen smäller linan av!? Tack och godnatt.. men det var den största öring som jag både har sett och känt i Bergeforsen (såg att det inte var en gammellax)..

Resten av dagen så drar farsan upp 3 till och jag blir helt utklassad och kammar noll!!!! Resultatet blev 0.9 1.0 1.0 1.1kg


nu bär det iväg mot Thailand och förmodligen en dags fiske på havet!!!


Tjao...

Av nicklas forsgren - 27 oktober 2010 00:00

Efter senaste tidens schyssta rödingsfiske så var det dags att gå på is igen. Jag tror inte jag har varit på is så här tidigt någonsin förut. Kalla nätter har gjort det fullt möjligt och vissa kollegor i Ånge Fiskeklubb har redan dragit lite röding på pimpelstickan. Farsgubben hade -10 grader på morgonen innan han hämtade upp mig, i Ånge låg det på stadiga -7. På vägen dit så ökade snömängden och det var ca 1dm var det på parkeringen, värre skulle de bli. Framme på plats så såg det lite vanskligt ut på våran sida av sjön och den blanka isen small och knakade under skorna när dom första nervösa stegen togs ut på sjön. Lite provborrning på väg ut visade att isen var hela 7 cm och det var hur lugnt som helst. Inga napp den första timmen och vinden började tillta rejält. Ovant med dessa temperaturer så frös man rakt in i benmärgen.

  

rejält påpälsad och stel som en pinne i vinden!!!


Nya ställen och nya möjligheter, tilläggas bör att det inte fanns en enda maggot att få tag på i hela kommunen!!! Som tur var hade min arbetskollega Per "tossen" lite mask till övers för bättre behövande. Helt plötsligt så rycker det till i spötoppen och pulsen stiger, lite klassiskt rödingsdarr och det hugger till igen. Tyvärr var det de enda som infanns sig denna dag. Vi blev inte länge kvar på sjön  när snön börjar falla och vinden rev i kläderna..

  

En frusen man i en tidig snöstorm!! se snön som yr över isen..


Vi var helt enkelt för klena denna dag och packade ihop.. fisken simmar fortfarande kvar:)

Av nicklas forsgren - 23 oktober 2010 14:30

Med ett stort hopp och mycket osäkerhet packade vi bilen och drog iväg på lördagmorgon. Jag och Tossen chansade på att göra höstens sista rödingsrodd.

Natten innan var kall och temperaturen hos farsan i Alby hade varit nere på -14 grader, denna morgon var det bara -3 så hoppet fanns på en isfri sjö. På vägen dit varierade temperaturen mellan -3 och -7, småtjärnarna som passeras på vägen var isbelagd och på vägen var det ca 1.5 dm snö. När vi parkerat bilen så funderade vi om det här verkligen kunde gå vägen?


  

full vinter vid parkeringen...


Var bara till att traska ner till sjön för att kolla. Frusna myrar och mycket snö i solskenet gjorde att det kändes som en härlig vårdag.

Vid första glimten av sjön så ligger isen men efter en närmare titt så är det faktiskt öppet mitt på sjön, synd bara att båten ligger i en igenfrusen vik.


  

Tossen som är den lättare av oss fick äran att korsa en vik med is för att få ut båten i vattnet.


Tyvärr så var dom "heta ställena" ofiskbar denna dag men mitt på sjön intill iskanten lyckades vi lura varsin röding som var av fin matkvalitet.

Efter att ha snurrat runt på sjön utan att känt en fisk på länge så bestämmer vi oss för att övergå till isbrytning med båten för att verkligen komma åt ett glödhett område.

  

inte mycket av sjön som inte är isbelagd...


Sagt och gjort, en halvtimme senare har vi lyckats köra bort en stor del av isen på detta ställe som blåste iväg med vinden. Det var inga varma vindar som kom över sjön denna dag men med mycket kaffe så höll vi värmen hyffsat. Då var det dags för första svängen över det heta stället.

Vi har nästan passerat hela sträckan när det rycker till i spöt, härliga gungningar och några rusningar och det känns att det är en finare fisk som fastnat på kroken.

En fin håvning av en nervös håvare och sen ligger det en röding på 48cm i båten, isbrytningen kan inte annat än räknas som succe.

Sen uteblev huggen totalt och vinden gjorde att vi avslutade dagen och for hemöver..

  

dagens resultat i ett vintrigt landskap..


Nästa sväng får nog bli med isborr och pimpelstikka. Kan även bli en Bergeforsen sväng nu när storöringen är på plats igen, får se hurmycket som hinns med innan Thailandsresan där det även ska fiskas en dag:)


Presentation

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

gästbok

Följ bloggen

Följ forsasfiske med Blogkeen
Följ forsasfiske med Bloglovin'

rekordfiskar

röding 2.50KG
abborre 1.5kg
gädda 9.9kg
havsöring 4.0KG
bäckröding 0.7kg
öring 2.66KG


FLUGSPÖ
öring 3.3kg
Röding 1.2kg
Harr 0.95kg

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se