forsasfiske

Senaste inläggen

Av nicklas forsgren - 12 december 2012 12:30

Dagen före lucia och klockan ringde tidigt i mörkret, upp och koka kaffe och sen rullade Ivarsson in på gården, ivrig att få komma iväg. Målet denna dag var en rödingstjärn som ligger långt ut i skogen och frågan var om det gick att ta sig dit med bil fortfarande. Vi hade inte fått samma snöfall som kusten men ca 2dm och det snöade fortfarande.

 

Sikten var likamed noll på riksväg 83 och vi funderade ut en reservplan ifall vi inte skulle komma fram.

När vi viker av mot skogen så har det kört en bil före oss och det räddar nog denna resan, annars har det nog varit kört. Väl uppe på höjderna så gällde det att inte släppa på gasen då vi plogar oss fram. Tillslut så når vi parkeringen och vandringen kan starta.

 

Snön föll och vi traskade på, nu hade oron vänt och fortsatt det snöa kanske vi inte skulle ta oss hem med bilen.

Efter en timmes vandring i snön så kom vi fram, av med svettkläderna och på med torra underkläder och overaller, fisket kunde börja.


Ivarsson känner fisk på en gång men ingen som ville fastna. så fortsatte det vart vi än testade. Förmodligen var det aborre som var där och nafsade. Vi förflyttade oss till djupet mitt på sjön efter några riktmärken som jag lagt på minnet efter tidigare besök. Ivarsson känner napp på en gång men får dom inte att fastna, i samma veva känner jag ett försiktigt nappande på mitt spö och jag chansar med ett mothugg och visst satt den. Tunga gungningar i spöt och det kändes att det inte var en aborre. Några rusningar senare så är den vid iskanten och jag skymtar den röda buken, och när väl huvudet kom upp i hålet så fick jag ett bra grepp om den och den landades säkert. Kroken satt fint i överkäken och hade omöjligt lossnat.

 

Kortet togs efter några minuter och fisken var halvt djupfryst därav den lite konstiga färgen.


Snöfallet hade dragit förbi och himlen var klarblå och temperaturen sjönk ner mot minus 15. Vi kämpade på ett tag till men ett par småborrar var allt vi fick efter denna.

 

När solen sänkte sig under trätopparna var det dags att fundera på hemgång innan mörkret tog sitt fäste över denna dag. Bilen satt fast efter morgonens snöfall och även bromsen på höger framdäck hade frusit men vi kom hem till kvällen och nästa resa dit blir garanterat med skoter och inte med bil...


ANNONS
Av nicklas forsgren - 10 november 2012 23:30

ÄNTLIGEN!!! Som herr Fylking skulle ha sagt, dags för min och farsans pimpelpremiär. Dagen innan satt jag vid köksbordet och knöt lite nya linor och pirkar, en dunk rödvin hjälpte mig på traven.

 

Framemot sentimmarna rann vinet ner snabbare än Bolt springer sista 40 på 100 meter. Kan ha varit förväntningarna som gjorde att tröttheten inte infann sig och behovet av sömn kändes alltmer som bortblåst.

Klockan var ställd på 0700 men den lyckades jag missa, av någon anledning så hör jag farsan ute på gården och jag flög upp ur sängen och på halvvingliga ben öppnade jag dörren. 10 min senare var vi på väg.


Resan denna gång gick upp till jämtskogarna och nysnön låg fint på sjön och döljde alla rörelser vi gjorde. Borra upp ett gäng hål där jag sett mycket fisk i höstas och fisket kunde börja. Farsan öppnar bra med en fin röding inom 5 min. Efter ett hålbyte för han så tog det max 1min innan hann drog nästa. Själv hade jag varken känt eller sett en fisk genom den 1dm tjocka isen.

 

Farsan med sina första rödingar denna vinter.


Jag nötte på i alla hål men inte ett liv för min del. Farsan provade sitt 3:e hål och vips så drog han upp sin 3:e och även största röding för denna dag.

 

Efter det så tog plusgraderna över på sjön och den lilla nysnö som låg försvann allt snabbare och fisken lyste därefter med sin frånvaro. Kanske blev den skygg eller så var vi för dålig.

3-0 till farsan och det är en sits som jag inte är van vid eller vill sätta mig i nåt mer, kan väl skylla på en lätt bakfylla denna dag men nästa gång smäller det!!!ANNONS
Av nicklas forsgren - 8 november 2012 22:48

28 OKTOBER

Fredrik Ivarsson skulle hjälpa svärfar Anders upp med den "lilla" flotten innan den frös fast på sjön. För att göra det krävdes en transport över sjön och självklart slängdes några drag i vattnet. -7 grader på morgonen, vindstilla och klarblå himmel, en alldeles perfekt höstdag. Att det dessutom blev en tjockis på 3 panner gjorde förmodligen inte dagen sämre.

 

Ivarsson med sin första öring i sjön. En riktig grann julgris. Grattis.


6 NOVEMBER

Jag och Tossen hade dagen innan varit runt och kollat isläget runt om byn och det såg lovande ut. Tyvärr jobbade jag denna dag så jag fick sitta på jobbet och bevittna Tossens första isfiske på mms.

 

4 granna rödingar på isfiske och därmed åker sommarutrustningen in i garderoben för denna säsong. Välkommen isfiske säger vi isället. Min ispremiär kommer nu till helgen på 3 eller 4 olika vatten.

Laddad till tusen...


tjing


Av nicklas forsgren - 29 september 2012 00:00

Efter en varsin tur på sjön jag och Larsa i olika båtar med ett resultat på 2.66kg respektive 3.85kg på sjööringen så tänkte vi, om vi fiskar i samma båt så kanske vi får en öring på 6.51KG. Alltså den ihoplagda siffran. Vädret var tyvärr i det blötaste laget på förmiddagen men vi kämpade på i regnet och vinden men allt som ville hugga var ett par gäddor på våra paravaner.

Ett par hyggliga gäddor på ca 3panner. Vi kryssar öringstället några gånger utan resultat innan det tar tvärstopp på mitt spö. Ett par rejäla gungningar i spöt följt av en rejäl rusning så vankas det stor fisk. Den gick efter botten och vägrade visa sig, ett tag stog den rakt under båten och vägrade lyfta sig. Tyvärr så var fighten ruggigt likt en gädda men efter lite tankeverksamhet och förhoppningar så har faktiskt vissa öringar betett sig likadant i sjön. När den senare visar sig i ytan och vänder åter mot djupet ser den ovanligt ljus ut och för en stund så är det en öring i våra tankar. Men ack så fel man kan ha. Den illavarskande tanken om en gädda visade sig vara sann, och efteråt så borde vi väl insett det från början men förhoppningarna finns ju alltid där.

  

3.e slempelle över 8:a i år och då har siktet aldrig varit inställt på gädda...


Får se om det hinns med någon fler tur i sjön eller om Bergeforsens havsöringar får stå på menyn under resten av hösten.

Av nicklas forsgren - 28 september 2012 02:52

Har inte hunnit med att uppdatera bloggen på sistone, men fiske har det blivit och fisken har varit huggvillig. Ska sammanfatta alla turer i korthet med bilder.


19/8

Farsan som aldrig dragit en aborre över kilot på sommarfiske har varit lite avundsjuk på denna sommar då han har prioriterat snickring framför fisket. Och denna sommar har aborrarna verkligen varit på g. Denna gång var han med och målsättningen var såklart en borre över kilosgränsen.

 

Sagt och gjort. 1.25kg vägde första kilosborren på sommarfisket för farsan.

Sista repan för dagen fick bli på ett klassiskt öringstråk där det tokhugg på farsans spö och han kan bara se på när öringen slänger sig i luften och lossnar från kroken. Låter bara dumt att spekulera i vikt men kan konstatera att den var stor och gubbens öringsförbannelse med tappade fiskar i sjön fortsätter.


22/8 BORRE NR12 OCH 13


Var ut på sjön igen. Aborrfisket är hur kul som helst och denna tur riktades oxå in på dom randiga krabaterna.

   

Lyckades dra upp 2st dugliga denna gång. 1.14kg resp 1.30kg


29/8 FISKE MED SAMBO.

Det är inte varje gång det löser sig så att Åsa kan följa med ut på en sväng, men denna dag blev det så. Vädret var på topp och jag tror det blev sista sommardagen detta år. Fisket var rätt trögt i början men Åsa fick dra någon gädda och aborre innan det var tvärstopp i mitt spö och fighten kunde börja.

 

Upp kom det en gädda på 8.1kg och Åsa var glad att den inte högg på hennes spö.


 

Vi pausade på en lämplig strand och njöt av solen med nystekta kolbullar och en kall. Ozzy (hunden) fick oxå följa med och stortrivdes under filten i båten.


30/8 FÖRBANNELSEN BRUTEN.


Jag och farsan drar ut en förmiddag för ett öringsvep på sjön innan det skulle anlända gäster till stugan för lite surströmming. Denna gången bröts förbannelsen för farsan och han lockade upp 2st storöringar ur det djupa blå.

 

Jag vet om fisken syns på bilden men den första var iaf tagen nu. Det kan bara bli bättre i framtiden. Bägge 2 simmar fortfarande kvar i sjön på tillväxt.


12/9 TJÄRNFISKE IGEN

 Efter att bara kört på sjön i sommar var det skönt att fiska lite tjärnöring igen. Tossen hade dragit flera fina fiskar här i höst med ett gäng över kilot så förväntningarna var rejält uppskruvade.

   

Några av Tossens fina kilosfiskar från tidigare dagar.

Denna gång så fick jag äntliga känna lite öringsgung i spöt igen och redan vid 8snåret på förmiddagen denna underbara septembermorgon hade jag landat en öring på 1.2kg

 

Flera stora fiskar visade sig i vinden men ingen som ville hugga. Mitt på dagen så får jag ytterligare ett hugg och denna gång var det en rödbukig.

 

Denna klarade dock inte att spränga 1-kilosgränsen men vacker var den.


21/9 DÄR SATT DEN


Farsan hade inte tid att följa med ut på sjön denna gång, jag lämnade honom med orden att idag blir det inget aborrfiske utan enbart öringsnötning. Det kom upp 2 gäddor innan första öringen kom upp, runt 8hg och 5 min senare kommer det upp ytterligare en likadan öring. Dom 2 första som inte har lossnat för min del i år men dom fick friheten åter i väntan på den större som jag skrev på Fejjan. Mycket riktigt så hugger en 3:e öring och den var större, många hopp och några rusningar sen gled den in i håven.

 

nytt rekord i sjön för min del men är inte nöjd för det. Dom större finns där.


23/9 Öring 3.85kg


Larsa Hagström som drog en öring på 1.9kg i våras var inte heller nöjd utan for ut i båten med sonen och det visade sig vara ett klokt beslut.

 

Det var även på Willes spö det nappade men efter 20 minuter fick Larsa hjälpa till när armarna var slut på grabben.

3.85KG och det verkar vara dom ungas år i sjön. Bara att lyfta hatten och säga grattis även om man blir lite avis.


Nu drar havsörings fisket igång snart och denna säsong har några veckor kvar!!! 


Av nicklas forsgren - 17 augusti 2012 23:26

Vi börjar med Holmsjötrollingen som går av stapeln i stort sett varje år. Dock är det första gången som jag deltar, denna gången i Mats Nilssons båt tillsammans med MC Bengt. Tyvärr så belutade tydligen dessa berömda kraftbolag att höja sjön med 3dm över natten så fisket var skit för samtliga 6 båtar som deltog. Som tur var så var det jättetrevligt hela dagen istället. Fisken stog på sedvanliga ställen men huggen totalt uteblev.

 

Lunchdags och obligatoriskt ljug om alla öringar som kommit upp.


När dagen var avslutades och alla båtar äntrat stranden så syndes det att det skulle bli jämt resultat. Efter invägning så visade det sig att Jockes båt vann denna dag.

 

Stolt ägare till vandringspriset i ett år framöver.

För våran del så fick vi störst aborre men tyvärr för klena gäddor för att blanda oss in i toppstriden, öringen uteblev för alla detta år.

Efter prisutdelningen så drog vissa hemöver och vissa stannade kvar för att dränka kroppen i förädlade drycker till framåt 5-tiden på morgonen.

 

Mats vänder hemåt i kvälls skenet.

Tack till tävlingsledningen som styrde ihop en kanondag förutom på fiskefronten.REVANSCH PÅ SJÖN.   


Lät sjön vila någon dag innan jag provade igen, denna gång så var vattennivån intakt och förhoppningsvis skulle fisken hugga bättre denna dag. Kom ut vid 18 tiden och körde till 21:30 sen mörknar det på rätt fort.

 

Fin kväll att puttra runt i sjön. Det var jag inte ensam om att tycka, ytterligare 5 båtar var ute.

Gäddorna var det bra fart på och 6-7 st krokades och på slutet tog en fin aborre draget mitt.

 

11:e kilosborren i år, det börjar kännas som samma storlek på dessa borrar nu, måste leta nya ställen för att hitta den där 2-kilos som jag siktat in mig på i år.


Ytterligare en fin kväll tillbringades i båten, 3timmars fiske för att locka sjöns storgrisar. 3 timmar är väldigt lite på sjön så jag kryssade ett och samma grund med blandat resultat, fisken fanns där men det var trögt.

 

Slempelle valde iaf att hugga denna kväll som inte bjöd på någon storaborre...
Av nicklas forsgren - 1 augusti 2012 01:30

Peter Bengtsson, den glade skåningen som tidigare i år varit här på besök och drog fina öringar dök upp och ville fiska storaborre. Självklart sa jag och garanterade aborre på 1 kilo. Dagen var helt perfekt för aborre med sol och vindstilla. Vi körde över grundet som har levererat fisk dom senaste gångerna men fisken gick inte i stim denna dag utan lite utspritt här och där. Gäddorna däremot var riktigt på hugget och jag tror vi landade runt 12 stycken fightglada slemnissar denna dag. Bengtsson lyckades nästan på en gång knäcka sitt PB på borre med en sprattlig rackare på 0.70kg Därefter följde några tappade aborrar som var betydligt större innan vi såg ett ställe där aborren gick i ytan och åt småfisk. Vi behövde aldrig ankra fast denna dag då båten låg helt stilla mitt på sjön. Det plaskade febrilt runt båten och vad vi en kastade över vaken så högg det ilskna små borrrar med en toppvikt runt 0,5kg. Till och med på Bengtssons drag från Cypern som aldrig levererat förut funkade idag. Lite smått orolig över mitt tidigare löfte om en kilosborre då enbart gäddor högg i 1.5 timme. Vi tog matrast och åkte in till stranden och grillade lite korv och även hamburgare som blev till kebab innan de var klart, men den historien låter vi vara.

 

En helt magisk kväll tyckte Bengtsson på ett underbart ställe. Kul att visa upp hemvattnen tycker jag, men även att jag har någon guidad tur av Bengtsson himself i Bergeforsen till höst tillgodo nu;)


Efter grillningen och ett regnväder som drog förbi så testade vi lite på öringstråket men inte ett napp och inte ett utslag på lodet. Vi beslutade att köra på aborrstället igen och blåste i full fart dit.

När vi väl fått i grejerna i vattnet igen så hugger det på Bengtssons spö efter 15m och den beter sig lite underligt. När den närmar sig båten så visar sig fisken i ytan och det är en öring. Tyvärr så lossnar den 5cm från håvkanten och simmar kvar i sjön. Vikten på den låg mellan 1.5-2kg, oturen med öring och min båt fortsätter i år. Men alltid kul när en förstagångsfiskare i sjön får känna på sjöns storöringar. Ytterligare någon gädda och aborre hugger innan det är dags för Bengtsson att öka på sitt PB. Eller om det var innan maten, kommer inte riktigt ihåg.

 

0.72 kg vägde denna som den gitarrspelande fisketokiga påg från Sundsvall vevade in.


Tiden rann iväg och en av dom sista fiskarna som hugg denna kväll valde mitt drag och äntligen fick jag visa upp en kilosaborre från sjön.

 

1.10kg vägde denna granna pjäs och nöjt styrde vi båten in mot land denna lite tröga kväll. Men kan konstatera att dom 6 sista turerna givit aborre över kilot och det verkar som jag hittat ett bra ställe för all fisk när det även tappats 2 öringar där på dom 2 senaste turerna. Nu har det slipats och bytts krokar inför den årliga Holmsjötrollingen som går av stapeln i helgen, det är ett riktigt hårt motstånd av några öringsrävar i sjön men vi ska göra vårt bästa för att ge dom en match...

Av nicklas forsgren - 27 juli 2012 22:45

Drog ut på sjön och siktade in mig på aborrar denna dag och maken till aborrfiske har jag sällan skådat. Började fiska vid 09:30 och klockan 10:00 hade 2 st kilosborrar huggit.

   


Efter det så dog det av i denna djuphåla och jag irrade runt och letade grundkanter, lyckades tillslut hitta ett nytt grund som gav flera hugg så fort jag passerade dess djupkant. Fisken stog mitt på dagen på 6-10m djup och var lite trixig att lura. Fick några stycken på 0.8-0.95kg innan det hugg till lite annorlunda i spöt, korta snabba knyckningar följt av en hård rusning som avslutades med ett 1 meters hopp. Det var en av sjöns öringar som slagit till men tyvärr lossnade den i hoppet. Såg ut att ligga någonstans mellan 2-3kg. Vinden tilltog mitt på dagen och det var lite svårt att styra båten och drilla fisk samtidigt men mitt på dagen var det roligt fiske och 2st kilosknölar kom upp i båten och några lossnade vid båtkanten.

   

Även några gäddor small på men idag var det aborre som gällde. Med lite flyt denna dag hade det kunnat landas 10st över kilot men alltför många lossnade innan håven. På eftermiddagen tog ytterligare en fin aborre kroken och dagen avbröts innan solen brände sönder blekspäcket mitt.

 

En sanslös dag men sjön vill inte släppa fram den där 2-kilosborren till mig riktigt än, men skam den som ger sig...

Presentation

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

gästbok

Följ bloggen

Följ forsasfiske med Blogkeen
Följ forsasfiske med Bloglovin'

rekordfiskar

röding 2.50KG
abborre 1.5kg
gädda 9.9kg
havsöring 4.0KG
bäckröding 0.7kg
öring 2.66KG


FLUGSPÖ
öring 3.3kg
Röding 1.2kg
Harr 0.95kg

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se