forsasfiske

Direktlänk till inlägg 26 juni 2014

ÖRING OCH STORABORRE PÅ TORRFLUGA 3DAGAR

Av Nicklas forsgren - 26 juni 2014 12:37

DAG 1 12/6

Före midsommar kläcker rocken, så även detta år även fast inledningen av sommaren har varit kall.

Jag och Per "Tossen" drog upp till Djuptjärn på Ånge FVO med förhoppningar på en vakfest.

Det blåste som vanligt även denna dag men rödingsviken låg hyffsat lugn och rödingen vakade frenetiskt när vi kom dit. Kunde räkna till 10 olika fiskar som var upp på en och samma gång och plockade sländor. Tyvärr utom kastavstånd då sländorna drev utåt med vinden.

 

Var bara att sätta sig ner och vänta tills dom kom närmare land. Det är rätt så härligt att bara sitta och titta på storrödingarna som går och plockar och bara njuta!

När rödingen äntligen kom närmare land så hann jag med ett påslag innan regndropparna börja dala från en mulen himmel. En liten skitskur förstörde vakfesten för denna gång, Tossen gick vidare och tappade en röding framför fötterna på sig själv, ca 8hg. Vi förflyttade oss vidare längs tjärnen och slog läger vid ett annat rockenställe och inväntade nya vak.

 

Ozzy hjälpte till att spana med husse.

När regnet upphört och vattnet fått lugna ner sig så började fisken åter att vakna till liv. En fin fisk gick 3m från land och åt allt som låg på ytan. Jag intog ett bra ställe och la ut flugan, en spännande väntan som alltid när man vet att fisken är där. Plötsligt bröt en öringmun ytan och mothugget kom blixtsnabbt, den var på! Öringen drog först rakt bortåt för att sedan vrida och dra rakt ut mot sjön, den var väldigt pigg och gjorde långa rusningar. Jag lyckades få in den mot land igen innan den börjar dra åt höger och rakt mot en stock, jag försöker bromsa den allt som går men den stretar starkt mot stocken och lyckas tillslut trassla in sig, flugan nog fortfarande kvar i stocken. Det var bara att buga och tacka för en god fight och denna gången var öringen för slug för mig.

Tossen hade mycket hugg på spinn men ingen som fastnade. Medans vi sitter och äter lite korv och delar med oss till hunden så vakar det fisk framför fötterna på oss och jag är inte sen med att få ut flugan. Vips så sitter den och jag är säker på att det är röding eftersom den inte beter sig som öringen i sjön. När Tossen ska håva firren så säger han förvånat"ABORRE!".

 

0.87kg på torrfluga är PB men förbannad på den blev jag ändå!

Regnet gjorde åter besök och vaken framåt kvällen försvann totalt.

tack för denna gång.



DAG 2 18/6

 Jag, Bengan och Tossen drog upp till Djuptjärn för att på nytt försöka oss på rödingen och öringen där. En vacker dag trots att värmen inte riktigt fanns där.

Vaken fanns där men dock lite för långt ut för flugsvingandet. Bengan som gick med spinn kommer tillbaka och säger att en fisk går och plockar alldeles intill land en bit bort, jag nappade självklart på det.

Smyger mig fram för att inte skrämma den landnära fisken och vips så går den upp och plockar en ny dagslända. Djupet här är max 1m och i detta klara vatten borde man nästan kunna se fisken. Viftar iaf ut flugan men fisken visar inget som helst intresse, kanske skrämde jag den kanske har den ett större stråk att vandra av, jag väntar. Plötsligt ploppar det till ca 2m framför mig och jag försöker lägga ut flugan men självklart sätter jag flugan i träh+++etet bakom mig. Nåja, den kommer säkert tillbaka, mycket riktigt och denna gång landar flugan fint på ytan, ca 5sek efteråt nyper öringen den. Mothugget satt fint och fisken svarar med en fin rusning, problemet nu är att det ligger ett träd i vattnet mellan mig och öringen, inget bra så jag förflyttar mig med vissa bekymmer efter land och hittar ett fint landningsställe. Fisken hoppar och drar iväg en ny rusning, nu har även Bengan kommit för att assistera vid håvningen. Det är en fin öring som lätt drar ner vågen under kilostrecket. Bengan sänker håven men fisken vänder och rusar på nytt och vips så går tafsen av! Den tomhet som infinner sig i just detta ögonblick går inte med ord att beskriva. Den satt ju så bra, kanske för bra? Är tydligen inte mitt öringsår nu.

   

Var bara att sätta sig ner, öppna en kall och invänta nästa vak. Bengan passade på att göra fulländade kolbullar under tiden och Tossen nötte på med draget. Ozzy satt fint och och väntade på baconbitar.

Under kolbulleätningen så vakar det fisk intill land och så fort flottet glidit ner i den nedre magregionen gjorde jag ett försök på den. Lyckades både kroka på, landa och sätta tillbaka en halvkilosöring som var proppmätt såg det ut som. På eftermiddagen blåste det upp till storm och vi packade ihop grejerna för denna gång.


1:a FÖRSÖKET PÅ SJÖN 22/6


Toss och jag provade Holmsjön första gången i år och att det var 12 grader i vattnet i slutet av juni var lite speciellt och att det haglade så det blev vitt i båten var ännu mer speciellt. Men emellan storm och regnbyarna så lyckades vi blöta kroken emellanåt. Aborren stog på sedvanliga grundet som alltid på sommaren och vi krokade av runt 10st mellan 0.6-1kg Tossen drog dagens största och första över kilot för båten denna sommar.

 

En av 3 fiskar på detta trippelhugg.

En tur i riktigt skitväder där öringen uteblev men nu är sjön vaken för storfiskebravader..


tack o hej!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nicklas forsgren - 20 juli 2023 14:39

Kapten Hellström har ordet.   Topp 3 på kylslagna Juni-fisken under helgen. Då gick den årliga öringtrippen med Forsa av stapeln. Vi hade spanat in ett nytt område med chans på riktigt stor öring. Planeringen inför resan startade redan i vint...

Av Nicklas forsgren - 24 maj 2023 13:15

Så var det äntligen dags för öringspremiär. Jag fick besök av Hellström och våra planer sen någon dag tillbaka var att tillbringa eftermiddagen och nattkvisten med öringjakt. Snabbt i med alla prylar i båten och sen bar det av mot sjön. Vi hittade en...

Av Nicklas forsgren - 12 oktober 2022 17:00

Då jag var ledig i dagarna 2 så blev det en liten längre resa för 2st kortpass. Tidig morgon och avresa från Ånge till utkanten av Långsele för att där möta upp Hellström på hans gård. Snabb ompackning av prylarna till nästa ekipage och resan kunde f...

Av Nicklas forsgren - 14 september 2022 21:15

Äntligen var det dags för en norgetrtipp igen. Denna gång bar det iväg söderut! Det var första gången för mig som vi inte for norrut. Denna resa siktade vi in oss lite mer på artfiske och ingen hälleflundrastress överhuvudtaget, ganska avslappnat fis...

Av Nicklas forsgren - 7 augusti 2022 21:30

Ledig helg efter semestern och fiske var planen i dagarna 3. Hellström hade kollat upp ett vatten som skulle innehålla stor sik och planen var att vertikalfiska på dessa. Vi möttes upp på fredagseftermiddagen vid stugan som vi tänkte tillbringa helge...

Presentation

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

gästbok


Skapa flashcards